Institutul de Terapii Complementare si Prim-Ajutor "Sf. Pantelimon"

logo ita articole

Institutul de Terapii Complementare si Prim-Ajutor "Sf. Pantelimon"


 

Curs de nutritie

 

NOTIUNI FUNDAMENTALE DE NUTRITIONISM

Capitolul 1. Bazele organismului uman si ale lumii in care traim

Capitolul 2. Cum functioneaza organismul uman

Capitolul 3. Natura hranei/alimentatiei

Cap 4. Nutritia si noi insine

1.1. Definitia conceptului de nutritie, sanatate si boala
1.2. Ce sunt nutrientii
1.3. Rolul exhaustiv al stiintei nutritioniste
1.4. Factorii care influenteaza sanatatea si impactul lor
1.5. Evaluarea sanatatii personale
O perspectiva noua: sisteme sustenabile de alimentatie/hrana

Cap.5. Nutritia si organismul uman

5.1. Unitatea fundamentala structurala si functionala a vietii: celula
5.2. Digestia si absorbtia
5.3. Rolul esential al nutrientilor in functionarea organelor
3.4. Energie si calorii
5.5. Disfunctii care pot compromite sanatatea

Cap. 6. Realizarea/Obtinerea unei diete sanatoase

6.1. O filozofie sanatoasa privind hrana/alimentatia
6.2. Ce reprezinta echilibrul si moderatia nutritiva
6.3. Intelegerea normelor privind dieta
6.4. Obiective fundamentale pentru nutritionism si sanatate
6.5. Recomandari pentru o sanatate optima
6.6. Aprofundarea notiunii de absorbtie de referinta zilnica a hranei
6.7. Descoperirea unor componente ale nutritionismului

Capitolul 7. Carbohidratii, cea mai importanta (re)sursa de energie

7.1. Caracterizare generala
7.2. Digestia si absorbtia carbohidratilor
7.3. Functiile carbohidratilor in organism
7.4. Diabetul
7.5. Consecinte si beneficii sanatoase ale dietei cu carbohidrati
7.6. Carbohidratii si alegerea unei diete personale
7.7. Industria alimentara. Atribute functionale ale carbohidratilor si folosirea unor substituenti ai zaharului

Capitolul 8. Grasimile si colesterolul

8.1. Ce sunt lipidele
8.2. Cum actioneaza lipidele
8.3. Digestia si absorbtia lipidelor
8.4. Aprofundarea notiunii de colesterol al sangelui
8.5. Echilibrarea dietei cu lipide
8.6. Lipidele si industria alimentara
8.7. Lipidele si boala
8.8. Alegerea personala privind lipidele

Capitolul 9. Proteinele, baza structurii si functiei organismului

9.1. Definitia proteinelor
9.2. Rolul proteinelor in alimentatie/hrana: prepararea si denaturarea
9.3. Digestia si absorbtia proteinelor
9.4. Functiile proteinelor in organism
9.5. Boli care implica folosirea proteinelor
9.6. Proteinele, dieta si alegerea personala

Capitolul 10. Apa, componenta de baza/fundamentala a organismului
Sau
Importanta nutrientilor in hidratarea organismului si echilibrul electrolitic

10.1. Privire generala asupra fluidelor si a echilibrului electrolitic
10.2. Importanta apei pentru vitalitate
10.3. Electroliti importanti pentru echilibrul fluidelor
10.4. Consecinte ale deficientei sau excesului

Capitolul 11. Importanta nutrientilor ca antioxidanti

11.1. Generarea de radicali liberi in organismul uman
11.2. Micronutrientii antioxidanti
11.3. Pachet compet de nutrienti versus boala

Capitolul 12. Importanta nutrientilor pentru sanatatea oaselor

12.1. Structura si functia oaselor
12.2. Densitatea minerala a oaselor este un indicator al sanatatii oaselor
12.3. Micronutrientii esentiali pentru sanatatea oaselor: calciul si vitamina D
12.4. Alti micronutrienti esentiali pentru sanatatea oaselor: fosforul, magneziul, fluorul, si vitamina K
12.5. Osteoporoza
12.6.Factorii de risc ai osteoporozei
12.7. Prevenirea si tratamentul osteoporozei
12.8. Deficienta, excesul si alegerea

Capitolul 13. Nutrienti importanti pentru metabolismul si functia sangelui

13.1. Functia sangelui in organism si in sprijinul metabolismului
13.2. Vedere generala asupra metabolismului
13.3. Importanta vitaminelor pentru metabolism si pentru functia si reinoirea sangelui
13.4. Importanta mineralelor pentru metabolism si pentru functia si reinoirea sangelui
13.5. Anemia generata de lipsa fierului

Capitolul 14. Metabolismul energetic, masa si compozitia corporala
Sau
Echilibrul energetic si masa corporala

14.1. Indicatori ai sanatatii: indicele masei corporale, continutul de grasime corporala si distributia grasimii
14.2. O greutatea prea mare sau prea mica reprezinta riscuri pentr sanatate
14.3. Recomandari privind dieta, comportamentul si activitatea fizica pentru controlul greutatii

Vitaminele, molecule vitale in alimentatie
Mineralele din organism
Nutritia de-a lungul vietii
Nutritia, bolile de inima si cancerul
Apendix A: Tabelul periodic al elementelor
Index