Institutul de Naturopatie, Herbalism
si Prim-Ajutor "Sf. Pantelimon"

logo ita articole

Institutul de Naturopatie, Herbalism si Prim-Ajutor "Sf. Pantelimon"


Mesajul Presedintelui

Un grup de oameni de religie creștin ortodoxă, oameni de afaceri, oameni de cultură, intelectuali, din Braşov, din Sibiu, din Bucureşti, din Brăila, din Cluj, reuniţi în jurul Ordinului Militar "Sfanta Maria" Crestin-Ortodox, au decis să fondeze o noua entitate instituţională privată - Institutul de Naturopatie, Herbalism şi Prim Ajutor „Sfântul Pantelimon”, care este primul institut particular cu sediul central la Braşov, care îşi propune formarea de “Paramedici", promovarea noţiunii de "prim ajutor de bază" la nivelul conglomeratelor urbane, rurale, asociaţiilor, fundaţiilor, federaţiilor, Bisericii Ortodoxe [(şi entităţilor ei administrativ-teritoriale-Mitropolii, Arhiepiscopii, Episcopii, Parohii) – în baza acordurilor semnate cu aceasta] şi a altor organizaţii economice şi comerciale în vederea dezvoltării în comunităţile regionale, naţionale şi internaţionale a relaţiilor pentru intervenţii în situaţii de urgenţă şi prim ajutor de bază, precum şi furnizarea de expertize şi cursuri de instruire în domeniul paramedic, nursing, home care, lucrători comerciali – magazine terapii complementare.

Ne-am angajat pe un drum greu, ştiu că nu ne va fi usor. Este un lucru ştiut şi, din păcate, prea des demonstrat, că orice încercare ce se bucură de reuşită afectează anumite interese şi, de aceea, unii nu vor ezita să arunce cu noroi, însa nu ne vom impiedica de aşa ceva. Dincolo de asta, pornim cu încrederea că patrimoniul uman paramedical şi medical al Braşovului, al României dar și al țărilor din Balcani vor avea de câstigat şi, probabil, pentru strădaniile noastre vom primi laude, dacă nu de la contemporani, cel puţin de la generaţiile ce vor veni dupa noi.

Veniturile şi profiturile noastre vor fi direcţionate către materializarea acestui obiectiv. Doresc să mulţumesc pe această cale acelor cadre universitare, militari de carieră şi diplomaţi care au acceptat această idee şi s-au alaturat cu mintea, cu priceperea lor în materializarea acestui deziderat, acela de a fonda și organiza în Balcani un grup generator de ajutor uman.

Luând act de respectarea Legii privind înfiinţarea asociaţiilor şi fundaţiilor (Ordonanţa nr. 26 din 30 ianuarie 2000) Tribunalul Covasna, compus din reputati magistraţi, a admis autorizaţia de funcţionare pentru Institutul de Terapii Complementare şi Prim Ajutor „Sfântul Pantelimon”, urmând ca în funcţie de dezvoltarea Ordinului Militar "Sfanta Maria" Crestin-Ortodox, să se deschidă sucursale educaţionale ale institutului în toate cele 8 regiuni economice ale României precum şi în ţările din Balcani.

Din totalul cadrelor acestui institut, 100 la sută din posturi sunt constituite conform normativelor legale, acoperite cu cadre didactice cu experienţă în învăţământul superior militar şi civil şi mediul religios.

De la constituirea sa, Institutul de Naturopatie, Herbalism şi Prim Ajutor „Sfântul Pantelimon” a pus şi pune un accent deosebit pe specializări care răspund necesităţilor actuale ale economiei de piaţă, cerinţelor statelor din Balcani şi care se înscriu în direcţiile unui real progres tehnic, ştiinţific şi medical în plan regional balcanic. Principalul interes al Ordinului Militar "Sfanta Maria" Crestin-Ortodox şi al institutului din componenţa sa este acela de a susţine şi dezvolta formarea de "Paramedici", promovarea noţiunii de "prim ajutor de bază" şi de a dezvolta parteneriate medicale şi structuri paramedicale cu toate ţările şi structurile asociative de profil.

Prin învăţământul, cultura şi sesiunile de comunicări ştiintifice interne şi internaţionale pe care le dezvoltă, Institutul de Naturopatie, Herbalism şi Prim Ajutor „Sfântul Pantelimon” răspunde unor deziderate regionale caracterizându-se printr-o puternică eficienţă umanitară și medicală de prim ajutor de urgență.

Mentorul spiritual al Institutului nostru, Sfântul Pantelimon, mergând pe linia marilor sfinţi făcători de bine ai umanităţii, ne ia sub mantia reputaţiei sale, propovăduind, prin continuatorii săi de astazi, ca această instituţie sa fie un bastion al toleranţei, al acordării primului ajutor oriunde, oricum şi oricui indiferent de rasă, religie, culoare, credinţă tuturor celor aflaţi în nevoie și care au nevoie de un ajutor de urgență.

Citat din discursul rostit de Preşedintele Fondator
cu ocazia Deschiderii Oficiale.