Institutul de Naturopatie, Herbalism
si Prim-Ajutor "Sf. Pantelimon"

logo ita articole

Institutul de Naturopatie, Herbalism si Prim-Ajutor "Sf. Pantelimon"


Mesajul Directorului

În viaţa noastră de zi cu zi nimic nu începe de la zero. În orice aspect al vieţii noastre există un anume trecut, pe care este zidit prezentul, pentru a exista astfel viitorul. Viziunea noastră este acolo: spre viitor, spre un viitor pe care trebuie să-l construim astăzi, în prezent, acum!, un viitor bazat pe temelia trecutului şi această viziune se numeşte Institutul de Naturopatie, Herbalism şi Prim Ajutor “Sfântul Pantelimon”.

Inspiraţia angajării într-un astfel de proiect a venit în urma cuvintelor Mântuitorului nostru Iisus Hristos din evanghelia după Matei cap.20, v.28: “Am venit nu pentru a fi slujit, ci pentru ca să slujesc.” - de altfel şi motto-ul institutului şi al paramedicilor absolvenţi ai acestei forme de educaţie voluntară.

Un grup de initiativă format din persoane voluntare provenind din mai multe sectoare “care slujesc”, medici, preoţi, profesori universitari, economişti, asistenți medicali, paramedici, am decis să ridicăm această “slujire” la un alt nivel, la ceea ce este necesitatea zilelor noastre pentru semeni, pentru cei de lângă noi, în contextul unei lumi în continua schimbare şi mereu bântuită de aşa zise crize social-economice, a unei lumi în care omul modern, obosit şi epuizat sufleteşte de ideologiile şi tehnologiile vremii, este în dificultate, este în criză de orice…în primul rând de Dumnezeu şi apoi de toate celelalte: timp, hrană, serviciu, dar mai ales de asistenţă medicală de prim ajutor.

Se vorbeşte mult de medicină complementară şi alternativă, de terapii naturiste, de terapii complementare actului medical, dar foarte puţină lume are acces la o astfel de îngrijire. În mediul rural, mai ales, populaţia are acces foarte greu la sistemul tradiţional de sănătate, în unele locuri acesta fiind inexistent. Prin acest institut şi mai ales prin acest proiect pe care ni-l propunem, proiect mult mai vast, încercăm să oferim alternativa, încercăm să oferim acel ajutor complementar, care să integreze voluntariatul cu caritatea agenţilor economici şi nu în ultimul rând cu vocaţia preoţilor din mediul rural care au rămas aproape de cei mulţi. Scopul nostru principal este acela de a crea în comunităţile rurale și periurbane un serviciu suport pentru sistemele statului, bazat în special pe voluntariat și comunitate.

În acest sens lucrarea noastră are girul, deplina colaborare şi parteneriatul unor instituţii de rang primordial în societatea noastră, Biserica Ortodoxă, Instituția Jandarmeriei, IGSU, Asociația Psihologilor Autorizați din România, Cadre medicale din sistemul de sănătate etc, dar și recunoașterea unor entități de nivel internațional în domeniu.

În dubla mea calitate de director executiv al acestui institut dar și de preot, adresez îndemnul colegial așa cum au făcut-o și ierarhii noștri. – Să ne aplecăm mai mult atenția asupra celor mulți și aflați cu adevărat în mare nevoie nu numai duhovnicească, ci și de prim ajutor de urgență în satele și comunele României.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Pr. Ilie Muntean 
Director Adjunct al Institutului de Naturopatie, Herbalism și Prim Ajutor „Sfântul Pantelimon” 
Preot misionar - Biserica Ortodoxă "Naşterea Maicii Domnului" 
Spitalul Militar "Regina Maria" Braşov